Τρίτη, Απριλίου 19, 2005

Ημερίδα και workshop στο Ναύπλιο - Σκέψεις, Απόψεις, Συμπεράσματα

Όπως είδα η ημερίδα ναι μεν ήταν καλή αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όσον αφορά στη παρουσίαση του SkoleLinux. Δεν μιλάω για το kernel panic, το οποίο το έχω πάθει και εγώ με το LTSP και μίλησα με τους ξένους για το πως το είχα διορθώσει. Μιλάω για το ότι οι καθηγητές που ήρθαν και το παρακολούθησαν δεν έχουν και πολλές γνώσεις για Linux.

Παράλληλα μερικοί δεν κατάλαβαν πως στήνουμε το SkoleLinux. Βέβαια έχω την εντύπωση ότι αν αναφέρθηκε, που δεν το θυμάμαι, ειπώθηκαν λίγα πράγματα. Από την άλλη αυτό θα προβληματίσει μερικούς ώστε να το ψάξουν από μόνοι τους.

Το workshop ήταν πολύ εποικοδομητικό. Από ελληνικής πλευράς ψάξαμε με τον Δημήτρη Κορμπέτη, τον Μιχάλη Καμπριάνη και τον Βασίλη Φραγκογιαννάκη για το πρόβλημα που υπάρχει με τον θησαυρό του OpenOffice. Ο Βασίλης και εγώ πήραμε κάποιες πληροφορίες και προσπαθούμε να βρούμε την λύση.

Με τον Κώστα Παπαδήμα, τον Σπύρο Γεωργαρά και τον Δημήτρη Κορμπέτη κανονίσαμε ώστε να ενωθούν οι μεταφραστικές μνήμες των OpenOffice, KDE , GNOME.

Με τον Νίκο Νύκταρη δοκιμάζαμε την κατασκευή ενός Live CD Built From Scratch.

Ο Κώστας Παπαδήμας προχώρησε τη μετάφραση του GCompris, μιας εφαρμογής που κάνει τα μικρά παιδιά να βλέπουν τα μαθηματικά και άλλα μαθήματα σαν παιχνίδι.

Από πλευράς ξένων, ο Φάμπιαν Φρανζ, ο οποίος είναι ο κατασκευαστής του freenx με κατατόπισε στη χρήση του nxserver και του freenx. Με τον Κνουτ Ούρβιν που είναι απο τους βασικούς συντελεστές του SkoleLinux ανταλλάξαμε απόψεις και μου είπε κάποια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να πείσει δασκάλους να χρησιμοποιήσουν το SkoleLinux.

Πολύ καλός ήταν ο Κουρτ, δεν θυμάμαι το επώνυμο του, που είναι Γερμανός αλλά την Κυριακή όσους έμπεναν στην αίθουσα τους έλεγε "Καλημέρα" - στα ελληνικά. Μου έκανε εντύπωση γιατί δεν είναι νεαρός στην ηλικία αλλά έχει φοβερή ζωντάνια.

Γίνανε και διάφορα άλλα που δεν τα θυμάμαι. Μιλούσα με κάποιους Νορβηγούς μεταφραστές και μου είπαν ότι εκεί έχουν 3 γλώσσες σε πληθυσμός 4,5 εκατομμύρια. Ένας λόγος για τον οποίο το Linux έχει απορροφηθεί στη Νορβηγία περισσότερο από τα Windows είναι το γεγονός ότι η M$ δεν τα έχει μεταφράσει και στις 3 γλώσσες!


Εύχομαι να λυθεί το πρόβλημα του θησαυρού στο OpenOffice, να αποκτήσουν όλες οι ελληνικές μεταφράσεις μια συνοχή και ένα βασικό πρότυπο, να βρούμε άτομα που θα δοκιμάσουν το SkoleLinux στο σχολείο τους, να βγει το Niktarix Live CD, να εμπλουτιστεί το Hellenic GNOME Live CD, να λυθούν κάποια bugs για να εκδοθεί το Debian Sarge.

Παράλληλα εύχομαι και μάλλον θα γίνει αληθινό, το επόμενο workshop να γίνει στη Λάρισα. Έτσι όπως το βλέπω το workshop θα είναι περισσότερο για τοπικοποίηση λογισμικού και δημιουργία του ελληνικού SkoleLinux Live CD. Φυσικά θα περιλαμβάνει και άλλα πράγματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία. Δύο μέρες θα είναι αυτές μόνο τα παραπάνω θα κάνουμε;

Έχω και άλλες ευχές αλλά βαριέμαι τώρα!!! ;)

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Αν ήταν ο Kurt Gramlich, είναι όντως πολύ δραστήριος και ευχάριστος άνθρωπος, είχε έρθει και στο περσινό 2ο συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ.

Συγχαρητήρια για την εκδήλωση, παιδιά (το μετάνιωσα που δεν ήρθα), ελπίζω να οργανωθεί και το 3o Open Source Workshop στο προσεχές μέλλον.