Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2005

Προς το καινούριο Δ.Σ. του συλλόγου μας

Κάνω μια ευχή προς το καινούριο Δ.Σ. του συλλόγου Hellug αλλά και προς όλους εμάς.

May the GNU force be with you!


Και μην ξεχνιόμαστε, ο Στάλμαν κατέχει θέση...αγίου

Αλήθεια πότε είναι η γιορτή του πολιούχου του Linux???

Υ.Γ. Βρήκα κάτι φωτογραφίες και είπα να κάνω ένα αστείο, μην με παρεξηγείτε!


Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2005

Εκλογές Hellug

Προχτές διεξήχθησαν επιτυχώς οι εκλογές του συλλόγου Hellug. Επειδή ήμουν υποψήφιος πρέπει να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με τη ψήφο τους αν και είμαι σχετικά καινούριο μέλος. Είχαμε μια καλή συζήτηση με όσους ήρθαν και πιστεύω ότι με την προσπάθεια όχι μόνο του καινούριου Δ.Σ. αλλά και με τη βοήθεια όλων των μελών του συλλόγου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο ψηλά.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2005

Ubuntu linux III

Σταύρο, πολύ χρήσιμη η διευκρίνιση που έκανες. Σήμερα έτυχε να αναφέρω σε κάποιον (Microsoftάκια) ότι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το Suse λόγω dial-up σύνδεσης και αμέσως άρχισε να λέει πόσο ίδιο είναι με τα Windows και πόσο εύκολα κάποιος που χρησιμοποιεί Windows θα μπορέσει να το χειριστεί. Μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός του που είδα για πρώτη φορά. Όσες φορές του είχα ζητήσει να κάνει download διάφορα ISO που έχω (Gentoo, Knoppix STD, FreeBSD) ποτέ δεν είχε πει τόσα πολλά για το Linux. Πραγματικά αυτό που λέει ο Σταύρος μπορώ να το επιβεβαιώσω, ότι δηλαδή το Suse είναι κάτι σαν αντίγραφο των Win. Δεν ξέρω αν θα προτιμήσω το πρωτότυπο (όπως προτείνει ο Σταύρος) γιατί η dial-up σύνδεση μου θα παραμείνει dial-up αλλά θα δούμε.

Σχετικά με το Ubuntu και την εγκατάσταση εφαρμογών, όπως έχω δει μέχρι τώρα, πρέπει να διορθώσω/προσθέσω τις διευθύνσεις από τις οποίες θα ενημερώνεται ο Synaptic Packet Manager για τις καινούριες "κυκλοφορίες". Μπορείς να επιλέξεις αν απλά θα γίνει download των αρχείων αυτών ή αν θα εγκατασταθούν. Φυσικά μέσα στη λίστα που έχει μπορείς να ψάξεις και να βρεις για κάποια εφαρμογή και να την μαρκάρεις "Προς εγκατάσταση" ή "Προς απεγκατάσταση" κτλ.

Όσο για τη διανομή Ubuntu την προτιμώ γιατί είναι τύπου Debian και έχει αυτά που χρειάζομαι. Αν οι ανάγκες μου αυξηθούν τότε σίγουρα θα ψάξω για άλλη διανομή κατά προτίμηση Debian-Based.

Ubuntu Linux

Το Ubuntu Linux είναι περίπου όπως τα λέει ο Σταύρος Γ. Όταν ήθελα να κάνω αναβάθμιση με βάση τα security fixes (ή μπαλώματα ασφαλείας) και ενέκρινα την εγκατάσταση κάποιων εξαρτήσεων μου είπε ότι δεν υπάρχει gcc. Στην αρχή δεν το πίστεψα αλλά μετά διαπίστωσα ότι ήταν αληθινό. Ο Synaptic Packet Manager μου φαίνεται αρκετά καλός ιδιαίτερα όταν θέλω να αλλάξω παραμέτρους τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ο apt-get. Τώρα για τα mp3 δεν το είχα ψάξει καθόλου αλλά είναι λίγο χαζό να λείπει η υποστήριξη τους. Όπως είπα και άλλη φορά, αν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε δίκτυο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τώρα αν το μόνο που έχεις είναι μόνο μια dial-up σύνδεση τότε βάλε Suse, το οποίο όπως άκουσα έχει built-in drivers για τα soft modem.
Το Ubuntu το προτιμώ κυρίως γιατί είναι Debian-based, έχει το Gnome 2.8 και τείνει προς τη φιλοσοφία του (Free)BSD δηλαδή εφαρμογές base και εφαρμογές port (βλέπε εδώ).

Τετάρτη, Ιανουαρίου 19, 2005

PaX Linux

Κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρει ο Νίκος Κουρεμένος (-as Patchset) είναι και το PaX (πατήστε εδώ). Μου αρέσει πολύ ο Tux που έχουνε φτιάξει γιατί μου θυμίζει τους βίκινγκς που είχα όταν ήμουνα μικρό παιδί. Το PaX όπως είδα είναι ένα patch για τον kernel το οποίο μειώνει τρωτά σημεία που έχουν σχέση με buffer overflow και άλλες επιθέσεις στη μνήμη. Όπως αναφέρει η σελίδα, το PaX είναι μέρος του grsecurity (πατήστε εδώ για πληροφορίες σχετικά με τον πυρήνα 2.6.10 και εδώ για μεταφόρτωση) και μέρος του (δεν ξέρω αν θα αρέσει στον Κεραμίδα αυτό που θα πω) OpenBSD. Αναφέρει ότι είναι μέρος της distro Adamantix (Trusted Debian), μια διανομή που τώρα βρήκα και η οποία υποστηρίζει ότι είναι η πιο ασφαλής καθώς δεν την ενδιαφέρει η ταχύτητα αλλά μόνο η ασφάλεια. Το Adamantix αναφέρει ότι έχει ενσωματώσει το SSP (Stack Smashing Protector) ένα gcc patch το οποίο μειώνει τρωτά σημεία σχετικά με stack overflow. Τώρα προσπαθεί να ενσωματώσει το RSBAC (πατήστε εδώ) ένα επίσης kernel patch που σχετίζεται με την ασφάλεια στο framework.

Πιο ασφαλή διανομή είχα ακούσει ότι είναι η distro Slackware. Όπως έχω καταλάβει η πιο "ασφαλής" και "καλή" διανομή είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο με τις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις του μηχανήματος στο οποίο θα στηθεί το σύστημα.

Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2005

Security Tools

Αναζητώντας εργαλεία ασφαλείας (άμυνας και επίθεσης) βρήκα μια πολύ καλή συλλογή για πολλούς τομείς ασφάλειας. Τομείς όπως encryption, password tools, forensics, network utils, IDS, packet sniffers ακόμη και εργαλεία για ασύρματες συνδέσεις. Αυτή η συλλογή βρίσκεται στη διανομή Knoppix STD (πατήστε εδώ).

Προς το παρόν, όμως, τα αγαπημένα μου είναι τα:

packet-sniffing: Ethereal
port scanning: Nmap
network visualization: Etherape
password cracking: l0phtcrack
wep cracking: airsnort
wardriving: kismet
firewall: Firestarter
antivirus: clamAV
encryption: GnuPG

τα οποία και περιλαμβάνονται στη διανομή Knoppix STD. Όπως έχω δει στη διανομή Knoppel (πατήστε εδώ) αρκετά από αυτά τα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται στο Live CD (Μπράβο Νίκο) .

Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2005

Bastille Linux

Το Bastille είναι μια εφαρμογή που "σκληραίνει" την ασφάλεια του συστήματος. Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Δουλεύει σε πολλές Linux distros (Mandrake, Fedora, Suse,Debian) αλλά και σε άλλα συστήματα όπως Mac OS X κτλ.

Το μόνο που θα δείτε όταν εκτελέσετε την εφαρμογή είναι να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με υπηρεσίες που θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από τον root, αλλαγές στις άδειες αρχείων, χρήση του SUID, διευθύνσεις που επιτρέπονται/απαγορεύονται αν είσαι σε δίκτυο και ένα σωρό άλλες που πραγματικά μειώνουν τις πιθανότητες να εισέλθει κάποιος στο σύστημα σας και να δει/εκτελέσει αρχεία που δεν πρέπει.

Για όσους θέλουν να το εγκαταστήσουν και χρησιμοποιούν Debian θα πρέπει να πω ότι πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση του linux kernel image και μετά να εγκαταστήσετε το Bastille. Στο Ubuntu Linux υπήρξε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την εξάρτηση του Bastille από το linux kernel image όταν τα έβαζα να εγκατασταθούν όλα μαζί. Το πρόβλημα λύθηκε όταν εγκατέστησα πρώτα το ένα και μετά το άλλο.


Σάββατο, Ιανουαρίου 15, 2005

Debian-based Distros

Μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης του Ubuntu Linux βλέπω ότι όντως το σύστημα εγκατάστασης αρχείων deb είναι πιο εύχρηστο από τα rpm. Βέβαια απαιτείται να έχεις μια καλή σύνδεση με το Internet αλλά αυτό γίνονταν ανέκαθεν.
Μου έτυχαν βέβαια μερικά απρόοπτα όπως το να γράφω dpgk --configure -a και να κλείνει το τερματικό αλλά με λίγο Googling ξεπεράστηκαν όλα.

Μια εφαρμογή παρόμοια με αυτή που ανέφερε ο Γιάννης Στοΐλης είναι (για Debian-based distros) το wajig (πατήστε εδώ) που μάλιστα έχει και ωραίο γραφικό περιβάλλον (Gnome-jig). Με ένα sudo apt-get install wajig γίνεται εγκατάσταση στο σύστημα.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2005

Tips for Gnome

Καθώς κοιτάζω τους οδηγούς του Gnome είδα τρία tip τα οποία με βοήθησαν πάρα πολύ.

Το πρώτο είναι να απενεργοποιήσεις την splash screen και χρειάζεται την εντολή:
# gconftool-2 --type bool --set /apps/gnome-session/options/show_splash_screen false

το δεύτερο είναι να απενεργοποιήσεις τα εικονίδια στα μενού:
# gconftool-2 --type bool --set /desktop/gnome/interface/menus_have_icons false

και το τρίτο είναι να απενεργοποιήσεις την κίνηση στα panel:
# gconftool-2 --type bool --set /apps/panel/global/enable_animations false

Άλλα tip είναι η χρήση θεμάτων που δεν καταλανώνουν πολλούς πόρους, όπως το Atlanta και το Esco.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 07, 2005

Εγκατάσταση FreeBSD και Linux

Χτες έφαγα μερικές ώρες για να εγκαταστήσω το FreeBSD 5.3 και το (Debian-based) Ubuntu Linux σε έναν υπολογιστή που είχε ήδη Windows. Ήταν η δεύτερη απόπειρα μου αλλά με μια διαφορά. Η πρώτη απόπειρα ήταν ανεπιτυχής γιατί σαν κλασικός Έλληνας θεώρησα δεδομένο ότι οι Partition Managers και οι Boot Loaders του Linux και του FreeBSD θα αναγνώριζαν το ένα το άλλο. Έλα όμως που αυτό δεν γίνεται. Τελικά βρήκα οδηγίες στο Internet.
Για όσους ενδιαφέρονται, αναφέρω ότι πρέπει πρώτα να εγκαταστήσεις το FreeBSD. Προσοχή και σημειώσεις χρειάζονται όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία κατανομής χώρου με το Fdisk. Εφόσον τα Windows είναι ήδη εγκατεστημένο και κατέχουν 1 "slice" πρέπει να δημιουργήσεις 1 slice FreeBSD και 1 slice για το Linux. Το FreeBSD έχει διαφορετικό disklabel από το Linux. Για παράδειγμα το ad0s2 είναι το δεύτερο slice του πρώτου δίσκου IDE (περισσότερες πληροφορίες). Σημειώνοντας σε ένα χαρτί τα 2 slice που δημιουργήσαμε (εγώ είχα το ad0s2 για το FreeBSD και το ad0s4 για το Linux) συνεχίζουμε στη διαδικασία εγκατάστασης. Προσοχή πρέπει να δώσουμε όταν θα φτάσουμε στην επιλογή Boot Manager. Θα πρέπει να επιλέξουμε το Standard (Install a standard MBR). Μετά στην επιλογή κατάτμήσεων και mount points μπορούμε να πατήσουμε το Α οπότε θα κάνει μόνο του κάποια επιλογή. Πολύ χώρο πρέπει να αφήσουμε για το /usr. Όσον αφορά στο τί θα εγκαταστήσουμε φροντίστε να επιλεξετε και τα sources. Όταν είχα ήδη εγκαταστήσει το FreeBSD και ήθελα να μεταγλωττίσω τον πυρήνα αναγκάστηκα να εκτελέσω το /stand/sysinstall και επιλέγοντας Custom/Custom να επιλέξω την εγκατάσταση των sources.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του FreeBSD το εκτελούμε για να δούμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μετά ξεκινάμε την εγκατάσταση του Linux. Όταν εμφανίζεται ο Partition Manager θα δείτε ότι ο χώρος που διαθέσαμε για το FreeBSD δεν αναγνωρίζεται ως FreeBSD. Για την εγκατάσταση του Linux θα χρησιμοποιήσουμε το χώρο που είχαμε επιλέξει ως slice για το Linux. Θα τον διαγράψουμε και θα ρυθμίσουμε τις κατατμήσεις εφόσον στο χώρο εκείνο δεν είχαμε ρυθμίσει κάτι για swap κτλ. Συνεχίζοντας την εγκατάσταση προσέχουμε ώστε ο boot manager, εγώ είχα τον GRUB, να εγκατασταθεί στο MBR.
Ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση του Linux και επιβεβαιώνοντας ότι όλα πήγαν καλά πηγαίνουμε στο /boot/grub/menu.lst (ή grub.conf) και προσθέτουμε:

title FreeBSD
root(hd0,a)
kernel /boot/loader ro root=/dev/hda2

Δεν τελειώσαμε! Πρέπει να μεταγλωττίσουμε τον πυρήνα του Linux έτσι ώστε να αναγνωρίζει το σύστημα αρχείων UFS και το BSD disklabel. Επειδή αυτά είναι γνωστά δεν θα αναφέρω την διαδικασία. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουμε και στο FreeBSD. Όταν έχουμε μπει στο σύστημα με προνόμια root γράφουμε:

#cd /usr/src/sys/i386/conf
#cp GENERIC GHOST
#vi GHOST
το όνομα GHOST είναι δικιά μου επιλογή. Μέσα στο αρχείο προσθέτουμε το "options EXT2FS" (χωρίς τα εισαγωγικά), το αποθηκεύουμε και βγαίνουμε.

#/usr/sbin/config GHOST
Θα εμφανίσει κάποια σχόλια ανάμεσα στα οποία θα λέει και ../compile/GHOST . Αν λέει κάτι άλλο πχ ../../compile/GHOST τότε αλλάξτε την επόμενη εντολή.

#cd ../compile/GHOST
#make depend
#make
#make install

Πάλι δεν τελειώσαμε! Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή και όταν μπούμε στο FreeBSD να γράψουμε

#mkdir /mnt/linux
#mount -t ext2fs /dev/ad0s4 /mnt/linux

ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και τα αρχεία του Linux. Το αντίστοιχο για το Linux αφού μεταγλωττίσαμε τον πυρήνα είναι "mount -t ufs /dev/hda2 /mnt/bsd".
Όσοι θελήσουν να κάνουν την εγκατάσταση θα πρέπει να προσέξουν τις ονομασίες ad0s2 κτλ όταν θα επιλέξουν την αλλαγή στο GRUB και στο mount.
Βέβαια σε όλα αυτά κάπου έβαλε το χεράκι του και ο Κεραμίδας. Βασικά στην πρώτη προσπάθεια που επειδή δεν έδινα πολύ χώρο (έδινα μέχρι 1GB ενώ τώρα έδωσα 6GB) δεν γίνονταν η εγκατάσταση. Βοήθησε και σε κάτι άλλο αλλά παράξενο. Σε κάποια λίστα Linux κάποιος είχε ρωτήσει αν υπάρχει κάποια εφαρμογή για αρχεία pdf. Ο Κεραμίδας είχε πει ότι υπάρχει το xpdf. Επειδή το xpdf δεν ήταν ανάμεσα στις εφαρμογές του FreeBSD base εγώ το είχα επιλέξει μόνος μου. Και όταν προσάρτησα τα συστήματα αρχείων των Windows και του Linux άνοιξα το εγχειρίδιο του FreeBSD και ψάχνοντας (νομίζω στη σελίδα165) βρήκα την εντολή:
# echo "/usr/X11R6/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc
ώστε όταν γράφω #startx να γίνεται εκκίνηση του Gnome (το οποίο το είχα επιλέξει στην εγκατάσταση).