Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006

Dual Core ή 64bit;

Αφού είναι να αγοράσω εκτυπωτή καιρός είναι να αγοράσω και ένα καινούριο μηχάνημα. Έτσι έχω και άλλα διλλήματα.
Σκέφτομαι 64bit ή Dual Core; Intel ή AMD;

Ανάμεσα στις προσφορές που είδα, υπάρχει ένας Intel Dual Core 2,66 805. Δεν είδα πολλές προσφορές με AMD Dual Core αλλά πολλές με AMD64. Προς το παρόν σκέφτομαι να προτιμήσω τον Dual Core επειδή, όπως είχα διαβάσει, μπορεί μερικές εφαρμογές να είναι μεταγλωττισμένες σε 64bit αλλά οι βιβλιοθήκες τους δεν είναι, οπότε ίσως δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Έτσι το googling που κάνω για τον εκτυπωτή επεκτάθηκε και στους drivers των chipsets της μητρικής πλακέτας, συγκεκριμένα της Gigabyte 8V800-PMD (για Intel Dual Core 2,66 805) με μνήμη DDR2 και δίσκους SATA2 με chipsets της VIA. Πολύ άνετα βρίσκεις τους drivers για Windows αλλά λίγο δύσκολα αυτούς για τα άλλα συστήματα. Βλέπω πολύ υποστήριξη στο Fedora Core και μάλλον αυτό θα επιλέξω για αρχή. Σκεφτόμουν το Ubuntu , Gentoo ή το FreeBSD αλλά επειδή θέλω να δοκιμάσω το VMWare σε Linux μάλλον πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο και να συμβιβαστώ με τις συστάσεις όλων, και του VMWare και της VIA και της HP. Κατά τη διάρκεια του googling αναρωτιέμαι μερικές φορές: μήπως ζητάω πολλά; κακό είναι να θέλω υποστήριξη αντίστοιχη με αυτή που θα είχα αν έβαζα τα Μ$-Windows;

Επειδή όμως θα πρέπει να ψάξω και άλλα πράγματα , ας πάω για λίγο Googling και θα επανέλθω...

4 σχόλια:

Mave είπε...

Xmm, εξαρτάται από το τι θα κάνεις με τον υπολογιστή βασικά. Τα 64μπιτα μηχανήματα δεν έχουν πρόβλημα με βιβλιοθήκες 64, ίσα ίσα.
Και τρέχω εδώ και καιρό το vmware workstation σε 64μπιτ διανομή χωρίς πρόβλημα. Στη θέση σου θα διάλεγα και τα δύο, έναν dual core 64 bit της AMD... dεν θα το μετανιώσεις.

ΥΓ. ωραίο το mind map community.
μεχρι στιγμής είχα δοκιμάσει μόνο το freemind!

Petros είπε...

Μήπως έχεις δοκιμάσει κάτι από όλα αυτά (Dual Core, solo 64bit, dual core 64bit);

Σχετικά με τις βιβλιοθήκες, διάβασα ότι οι βιβλιοθήκες δεν έχουν μεταγλωττιστεί σε 64bit όχι ότι είναι προβληματικές επειδή μεταγλωττίστηκαν σε 64bit. Πχ εφαρμογή Α σε 64bit αλλά χρησιμοποιεί βιβλιοθήκη που είναι σε 32bit.

Για το FreeMindMaps Community, ευχαριστώ για το σχόλιο και χαίρομαι. Σίγουρα και άλλοι έχουν επωφεληθεί αλλά κανένας δεν πρόσφερε ένα mindmap.

Giorgos Keramidas είπε...

"Σχετικά με τις βιβλιοθήκες, διάβασα ότι οι βιβλιοθήκες δεν έχουν μεταγλωττιστεί σε 64bit όχι ότι είναι προβληματικές επειδή μεταγλωττίστηκαν σε 64bit. Πχ εφαρμογή Α σε 64bit αλλά χρησιμοποιεί βιβλιοθήκη που είναι σε 32bit."

Αδύνατον. Δε νομίζω να υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει σε 64-bit mode αλλά κάνει link δυναμικά την ώρα που τρέχει με 32-bit κώδικα.

Αυτό που έχεις ίσως κατα νού, αλλά μπορεί να απέτυχε λίγο η διατύπωση, είναι ότι υπάρχουν βιβλιοθήκες που έχουν πρόβλημα όταν μεταγλωττίζονται σε 64-bit objects, επειδή είναι κακογραμμένες, επειδή έχουν assumptions του στυλ "το μέγεθος ενός 'int' είναι 32-bit", κλπ.

Αλλα ενδιαφέροντα προβλήματα προκύπτουν από την ελευθεριότητα με την οποία πολύς κόσμος προγραμματίζει, αγνοώντας π.χ. τα warnings του compiler. Ενα πολύ κλασικό πρόβλημα -- τόσο κλασικό που τείνει να γίνει εντελώς κλισέ η αναφορά του από μένα -- είναι ότι πολλοί γράφουν C χωρίς function prototypes για *όλες* τις συναρτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο compiler είναι υποχρεωμένος (από το C standard[1] να ορίσει το return-type μιας function ως 'int'. Το πρόβλημα με τις 64-bit αρχιτεκτονικές είναι ότι πολλές φορές sizeof(int) == 4 [32-bit] αλλά sizeof(void *) == 8 [64-bit]. Αυτό σημαίνει πως αν μια function υποτίθεται ότι επιστρέφει μια διεύθυνση (π.χ. ένα pointer, ένα string, κλπ.) η διεύθυνση γίνεται σιωπηρά truncate σε 32-bit με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως random crashes, memory trashing σε φαινομενικά "τυχαίες" θέσεις μνήμης, κλπ.

Αυτά κι άλλα πολλά προβλήματα portability, τα οποία ισχύουν τόσο για βιβλιοθήκες όσο και για πλήρη προγράμματα, κάνουν τη μετάβαση σε 64-bit μια "ενδιαφέρουσα" αλλά λίγο οδυνηρή ακόμα εμπειρία.

[1] WG14, ISO/IEC. "ISO/IEC 9899:TC2, Committee Draft N1124". May 6, 2005.
http://www.open-std.org/JTC1/SC22/WG14/www/docs/n1124.pdf

Petros είπε...

Μάλλον αυτό είχα διαβάσει. Το είχες γράψει και στο ιστολόγιο σου αν θυμάμαι καλά.
Μήπως υπάρχει κάποια λίστα με τις κακογραμμένες βιβλιοθήκες;