Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

s939 ή AM2;

Σε μια διαδρομή σκέψεων και ανάγνωσης στατιστικών στο pcstats.com κατέληξα στο AMD 64bit. Ούτως ή άλλως η επιλογή 64bit ήταν σαν κρυφή επιθυμία. Αν τα AMD Athlon64 X2 δεν ήταν τόσο ακριβά τότε σαφώς θα επέλεγα κάποιο από αυτή την κατηγορία.

Εκεί όμως που χάρηκα επειδή κατέληξα κάπου, είδα ότι έκανα λάθος...
Πρέπει να επιλέξω τον επεξεργαστή ανάλογα με την pin socket που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό η AMD ανακοίνωσε την ΑΜ2, που είναι 940pin socket και δεν έχει σχέση με κάποια παλιότερη, πριν η Intel ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο και μειωθούν κάπως οι τιμές. Φτου και από την αρχή!
Διαβάζοντας άλλες στατιστικές είδα ότι οι επεξεργαστές με ΑΜ2 κάνουν καλύτερη χρήση της DDR2, η οποία φάνηκε να έχει μεγαλύτερα latencies σε σύγκριση με την DDR. Παράλληλα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Εκτός από όλα αυτά, αφού είναι κάτι καινούριο σίγουρα θα είναι και πιο ανεπτυγμένο από τα προηγούμενα, γιατί αυτό απαιτεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Intel και AMD.

Τώρα έπρεπε να διαλέξω και mobo. Είδα ότι δεν υπάρχουν πολλά αλλά μετά από διάφορα googling βρήκα ένα. "Άντε ωραία, σε λίγες μέρες θα το έχω σπίτι.." σκέφτηκα. Έτσι πήγα να ρωτήσω για τιμές αλλά αυτό που άκουσα είναι "περίμενε λίγο να βγει κάτι από την Intel και πέσουν οι τιμές...".

Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έβαλαν την DSL γραμμή, οπότε γιατί να βιαστώ; Μια κεντρική μονάδα θέλω και βγαίνει ακριβή. Αφού μια παροιμία λέει "πάω σιγά γιατί βιάζομαι" μάλλον θα περιμένω λίγο ακόμη...

2 σχόλια:

stavros είπε...

Έπραξες πολύ σωστά - έχω την αίσθηση οτι όταν είμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία των υποδοχών "επόμενης γενιάς", οι κατασκευαστές αρχίζουν να ρίχνουν την ποιότητα (ωστε να πέσουν παραπάνω και οι τιμές) στα τρέχοντα, ενώ αν μετά από 1,5 - 2 χρόνια συναντήσεις προβλήματα, δεν θα μπορείς να βρεις ανταλλακτικά, γιατί θα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Εγώ τώρα πληρώνω την επιλογή μου να αγοράσω AMD Socket A λίγο πριν αντικατασταθεί - τώρα έχω έναν επεξεργαστή που κάθεται γιατί δεν βρίσκω motherboard, και άλλο ένα σύστημα που υπολειτουργεί και είναι ασταθές, λόγω ελαττωματικής motherboard, και αδυναμία αντικατάστασής της :(.
Δυστυχώς όμως δεν το είχα ψάξει όπως εσύ - ήθελα υπολογιστή "εδώ και τώρα".

Α, να σημειώσω επίσης ότι η AMD τουλάχιστον δεν βγάζει 32bit επεξεργαστές πια (και οι X2 64bit είναι), οπότε το διλημμα ήταν ουσιαστικά Dual Core vs Single Core, και μιας και εισέργεται έντονα ο παράγοντας "κόστος", οι επιλογές περιορίζονται ανάλογα.

Καλές αγορές! :)

Petros είπε...

Σταύρο,
Σε ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια.
Ενθαρρυντικά επειδή το "θέλω υπολογιστή εδώ και τώρα" το λέω εδώ και καιρό αλλά η μετακόμιση και κάποια άλλα πράγματα που έκανα με είχαν απορροφήσει κυριολεκτικά. Η εγκράτεια σε τέτοια πράγματα είναι δύσκολη.