Τρίτη, Ιουλίου 25, 2006

Μπράβο στον Γιώργο Κεραμίδα

Όπως είδατε σε άλλο blog, ο Γιώργος Κεραμίδας έγινε μέλος της βασικής ομάδας ανάπτυξης του FreeBSD. Συγχαρητήρια στον Γιώργο και καλό κουράγιο στη νέα του ευθύνη. Χάρηκα όταν είδα ότι τον εμπιστεύτηκαν τόσα άτομα. Αν κοιτάξετε στα αρχεία των Ταχυδρομικών Λιστών του FreeBSD (πχ στην CVS Ιουλίου), θα δείτε ότι ήταν ενεργός, όπως είναι και στις λίστες του Hellug.

Από αυτά που είπα με τον Γιώργο ενισχύθηκε η γνώμη που είχα: Πάντα να μιλάς-ενημερώνεις τους άλλους για αυτό που πιστεύεις ή υποστηρίζεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η ενέργεια σου.


Υ.Γ. Δείτε ένα ωραίο firewall trick που έγραψε ο Γιώργος

6 σχόλια:

Giorgos Keramidas είπε...

Ευχαριστώ κι εσένα Πέτρο, για τα καλά λόγια :-)

Petros είπε...

Γιώργο, αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι να δεις πως μπορείς να προωθήσεις άτομα στο FreeBSD.

Έχω αδικήσει πολύ τους Debianίτες καθώς ο Κώστας Μαργαρίτης - τον οποίο επίσης θαυμάζω όπως και εσένα για το coding σας - έχει βοηθήσει τουλάχιστον δύο άτομα να γίνουν Debian Developers (ο Θοδωρής Καρκούλης και πρόσφατα ο Φαίδων Λαμπιώτης) και υπάρχουν μερικοί ακόμη υποψήφιοι.

Giorgos Keramidas είπε...

Εγώ είμαι documentation committer, οπότε μέχρι τώρα ήμουν mentor μόνο σε documentation committers. Το να είναι κάποιος μέλος του core team δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, όπως π.χ να αποφασίσει και διατάξει ότι ο τάδε θα γίνει developer γιατί "το είπα εγώ". Καλή ιδέα αυτό που λες όμως :)

Petros είπε...

Γιώργο κάτι δεν διατύπωσα καλά.

Είναι πολύ καλή η διαδικασία που χρειάζεται για να γίνεις Debian Developer (όσοι δεν ξέρουν ας κάνουν κλικ εδώ) δεν ξέρω ποια είναι η αντίστοιχη διαδικασία στο FreeBSD (να κάτι που μπορείς να αναφέρεις). Καλή με την έννοια ότι δείχνεις αν μπορείς να "αντέξεις" ή να προσφέρεις καθώς χρειάζονται αρκετοί μήνες δουλειάς και όχι το τι θα πει ένα άτομο (διαταγή ο τάδε θα γίνει developer).

Ο Κώστας σε όλους έλεγε ότι μπορούν να γίνουν maintainers ενός πακέτου Debian. Όποιος σκεφτόταν "πως μπορώ να πάρω μέρος;" ήξερε ποιον να ρωτήσει. Έφτιαξε το debian.gr όπου μαζεύτηκε κόσμος και , μεταξύ των άλλων, εκεί συζητούνται και θέματα για την εμφάνιση των ελληνικών χαρακτήρων (δύσκολο να συζητηθεί στο αγγλικό site). Εσύ έχεις το freebsd.gr που ανακατευθύνει στο freebsd.org και ίσως είναι λίγο νωρίς για ελληνικό site. Παράλληλα αν κάποιος θέλει να μάθει κάτι για το FreeBSD πιστεύω ότι ξέρει ποιον να ρωτήσει.

Εγώ είμαι περίεργος να μάθω τί ακριβώς κάνει ο documentation commiter και ποια είναι η διαδικασία ένταξης. Ποια είναι άλλα αντικείμενα όπου χρειάζεστε commiters; Και ούτω καθεξής...

Petros είπε...

Ξέχασα το σύνδεσμο για τη διαδικασία του Debian Developer

https://mailman2.grnet.gr/pipermail/open-source/2006-May/002617.html

(λίστα Open-Source, απάντηση του Φαίδωνα στα σχόλια του [ή καλύτερα ενός] Anonymous Coward).

Giorgos Keramidas είπε...

(Λίγο μεγάλο σχόλιο, αλλά νομίζω χρειάζεται να γράψω σχετικά ξεκάθαρα κάποια πράγματα τα οποία εγώ τα θεωρώ δεδομένα αλλά ίσως να μην τα ξέρει ο κόσμος που διαβάζει τα σχόλια που γράφω.)

Τι κάνει δηλαδή ένας documentation committer;

Υπάρχει πολύ καλή τεκμηρίωση και για το τί χρειάζεται το FreeBSD project, και για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας:

www.FreeBSD.org
-> Developers
-> Project ideas
http://www.freebsd.org/projects/ideas/

www.FreeBSD.org
-> Documentation
-> Books and Articles Online
-> Contributing to FreeBSD
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/articles/contributing/index.html

Το "freebsd.gr" δε μου ανήκει ως domain και δεν ξέρω αν αυτοί που το έχουν ενδιαφέρονται για κάτι σαν "το ελληνικό www.FreeBSD.org", αλλά έχω ξεκινήσει κάπως τη μετάφραση του web site στα Ελληνικά. Το μόνο κακό μέχρι τώρα είναι ότι -- όσον αφορά στις μεταφράσεις τουλάχιστον -- δουλεύω σχεδόν μόνος μου. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι όταν έχω κάπως μεγάλο φόρτο στην καθημερινή μου δουλειά, ότι έχει σχέση με το FreeBSD μένει κάπως πίσω.

Η δουλειά ενός documentation committer είναι να συντηρεί, να διαβάζει, να διορθώνει και να επεκτείνει την τεκμηρίωσή μας. Αυτό περιλαμβάνει διάφορα πράγματα, όπως:

* manpages
* άρθρα και βιβλία σε SGML/XML μορφή
* το web site

Δεν είναι ανάγκη κάποιος να ασχοληθεί με ΟΛΑ αυτά μαζί (αν και δεν είναι τόσο δύσκολο). Ας πούμε, αν κάποιος ξέρει καλά να χρησιμοποιεί το groff (με το οποίο γράφονται τα manpages μας), μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με manpages. Αν κάποιος άλλος ξέρει λίγο SGML και έχει όρεξη μπορεί να ασχοληθεί με τα άρθρα και τα μεγαλύτερα βιβλία (Handbook και FAQ). Αν κάποιος τρίτος προτιμά να δουλεύει στο web site, και ξέρει και λίγο Perl, ακόμα καλύτερα.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει χρόνο να γίνει documentation committer (επειδή, ας πούμε, δεν προλαβαίνει να διαβάζει email, να μεταφράζει, να διορθώνει παλιά και να γράφει νέα κείμενα), αλλά απλά διαβάζει τις διορθώσεις που γίνονται στην αγγλική τεκμηρίωση και τις μεταφράζει σε μορφή απλού κειμένου σε Ελληνικά, είναι πάρα πολύ χρήσιμη και σαφώς αποδεκτή μορφή βοήθειας.

Μπορεί να μην είναι τόσο προφανές, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει κανείς committer για να μπορεί να βοηθήσει.

Πώς γίνεται committer κάποιος;

Από την άλλη, αν κάποιος δείξει ένα επίπεδο "commitment" που να είναι ιδιαίτερα σημαντικό (π.χ. στέλνοντας πάρα πολλές διορθώσεις για την τεκμηρίωσή μας), είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνει full doc-committer. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη.

Κάποιος υπάρχων committer Α προτείνει να γίνει μέλος ο Β. Η ομάδα core (και περισσότερο η ομάδα doceng, όταν πρόκειται για κάποιον doc committer) κάνει μια ψηφοφορία. Ζυγίζονται τα υπερ και τα κατά του να αποκτήσει ο Β απευθείας πρόσβαση στο CVS μας. Αν η ομάδα doceng πει ναι και βρεθεί κάποιος (συνήθως ο Α, που έκανε την πρόταση) ο οποίος δέχεται να παίξει το ρόλο του "mentor", δημιουργούνται SSH accounts και κλειδιά, και δίνεται πρόσβαση στο CVS μας στον νέο committer Β.

Αρχικά, υπάρχει μια περίοδος "mentorship", κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα commits του Β στο CVS μας πρέπει να έχουν την ρητή έγκριση του mentor του. Αυτό γίνεται κυρίως για δυο λόγους: (α) για να μην κάνει λάθος commits ο Β, που μπορεί να κοστίσουν χρόνο σε πολλά άτομα, ή ακόμα και να καταστρέψουν μέρη από το CVS μας και (β) για να λειτουργήσει ο mentor ως "εκπαιδευτής" του Β στις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μοντέλο ανάπτυξης και τεκμηρίωσης του FreeBSD.

Οταν ο mentor του Β ανακοινώσει ότι έχει τελειώσει πλέον η περίοδος "mentorship", ο νέος committer είναι πλέον ελεύθερος να κάνει commits μόνος του (αφού πια έχει μάθει ότι ήταν να μάθει).

Σε γενικές γραμμές αυτό το μοντέλο είναι αρκετά δημοκρατικό (γίνεται κανονικά ψηφοφορία για να πάρει κάποιος δικαιώματα committer), η διαδικασία είναι σαφώς καθορισμένη σε κάθε βήμα της (οπότε δεν υπάρχουν δυσάρεστες "εκπλήξεις" για κανέναν, ούτε όποιον είναι ήδη committer, ούτε για τον νέο committer), και η εκπαιδευτική περίοδος του mentorship δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας στον νέο committer, ο οποίος μπορεί αρχικά να φοβάται ότι θα κάνει κάποια βλακεία αν τον αφήσουμε στην τύχη του και να αποθαρρυνθεί χωρίς να πρέπει.

Ποιοί Έλληνες είναι μέχρι σήμερα committers; Μπορούν να γίνουν κι άλλοι;

Μέχρι τώρα το FreeBSD έχει μόνο 2 άτομα στην ομάδα του, εμένα και τον Διομήδη Σπινέλλη. Δεν ξέρω αν η σχετική "δημοσιότητα" που παίρνει το θέμα της εκλογής μου στο core team θα βοηθήσει κάπως, αλλά εγώ τουλάχιστον θα χαρώ ιδιαίτερα να δω κι άλλα άτομα να εκδηλώνουν πιο ανοιχτά ενδιαφέρον για να γίνουν μέλος της ομάδας ανάπτυξης του FreeBSD.

Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν δύο μέλη, ότι εγώ ήμουν για μια αρκετά μεγάλη περίοδο ταυτόχρονα documentation committer και bugmaster του project, και τώρα μέλος της core ομάδας, δείχνει ότι η ομάδα του FreeBSD δεν είναι "μια κλειστή κάστα από ελιτιστές μπάσταρδους", αλλά μια ενεργή, ζωντανή και ανοιχτή ομάδα. Με όσα έγραψα παραπάνω, ελπίζω να φανεί κι ότι δεν είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να γίνει κάποιος μέλος, οπότε να πειστούν κι άλλοι να μας έρθουν :-)