Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2006

M$ και XenSource

Ίσως λίγο μπαγιάτικο αυτό που θα πω (αλλά γιατί να μην το πω;)

Σύμφωνα με το OSNews η Μ$ έκανε συμφωνία με την XenSource ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία εικονικών υπολογιστών με Linux μέσα στο καινούριο λειτουργικό σύστημα της.

Σίγουρα δεν είναι ανταγωνισμός προς την VMWare καθώς το λογισμικό Virtual PC είναι της M$ (τώρα προσφέρεται δωρεάν το Virtual PC 2004 και το 2007 θα προσφέρεται δωρεάν το Virtual PC 2007 με υποστήριξη στα Windows Vista). Όπως αντιλαμβανόμαστε θα υπάρχει η ευκολία να τρέχεις μέσα σε ένα σύστημα Windows έναν εικονικό υπολογιστή με πλατφόρμα Linux χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος. Άρα αγοράζεις τον υπολογιστή μαζί με τα Windows και κάνεις και τη δουλειά που χρειάζεται με το Linux χωρίς να κάνεις αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή αγοράζεις υπολογιστή χωρίς λειτουργικό και εγκαθιστάς εσύ το Linux.
Ο απλός χρήστης θα λέει "αφού τα windows τα ξέρω γιατί να μην τα αγοράσω τη στιγμή που τις εφαρμογές Linux θα μπορώ να τις εκτελέσω χωρίς πρόβλημα; Γιατί να κουραστώ προσπαθώντας να βάλω το Linux ως κεντρική πλατφόρμα;"

Η στρατηγική αυτή αναφέρεται co-optation (δεν βρήκα τη μετάφραση της) και νομίζω ότι είναι συνηθισμένη για την M$.

Όπως λέει και μια ατάκα "Ο ανταγωνισμός και ο διαγωνισμός γίνονται συχνά παραγκωνισμός".

1 σχόλιο:

Giorgos Keramidas είπε...

Προσέγγισες κάπως (αν και δεν ξέρω αν ήταν ηθελημμένα αυτό), το βασικό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η Microsoft όταν λέει «μα τι λέτε; έχουμε κι εμείς virtualization 'τεχνολογίες'».

Ο μέσος χρήστης, μπορεί να επαφίεται στην ανάπαυση που του προσφέρει σήμερα η Χ «τεχνολογία» της Microsoft, αλλά δεν ανησυχεί καθόλου για την πιθανότητα στο μέλλον να βρεθεί δέσμιος της Microsoft και των «treacherous computing»[1] πολιτικών της. Η διαφορά που έχει ένα σύστημα βασισμένο στο «free software» δεν είναι απλά η τιμή του, αλλά η *ελευθερία* που παρέχει στον χρήστη του να δει πως δουλεύει, να το αλλάξει, να μοιραστεί τις αλλαγές του με ένα φίλο του και, γενικά, να χρησιμοποιήσει τη γνώση και τα δεδομένα του όπως αυτός πιστεύει.

[1] Stallman, Richard M. "Can you trust your computer?"
http://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.html

Γι αυτό μια υλοποίηση virtualization όπως το Xen στο NetBSD είναι απείρως καλύτερη -- τουλάχιστον για όσους από εμάς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην *ελευθερία* μας κι όχι στην τιμή που έχει ένα CD-ROM. Οχι επειδή είναι «τσάμπα», ή επειδή είναι «μέρος του λειτουργικού που μας πούλησαν σήμερα». Αλλωστε, το γεγονός ότι σήμερα η Microsoft χαρίζει το συγκεκριμένο πράγμα δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα το χαρίζει στον αιώνα τον άπαντα, ούτε αποτελεί καμία εγγύηση για τα «features» που μπορεί να του προσθέσει αύριο, με σκοπό π.χ. να σε αναγκάσει να πάρεις τη νέα έκδοση του ίδιου προϊόντος (επειδή π.χ. άλλαξε το binary-only, proprietary, closed format με το οποίο αποθηκεύονται τα disk images από τα virtualization guest machines).

Μερικές φορές δεν είναι αρκετό να μπορείς να λες «κι εγώ τρέχω Linux». Πρέπει να *ΞΕΡΕΙΣ* γιατί το κάνεις αυτό και, κυρίως, είναι σημαντικό οι λόγοι για τους οποίους το διάλεξες να φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι καθαρά οικονομικοί :-)